Csempe, burkolat, kerámia, kalandok

A fürdőszobám egy szentély

A fürdőszobám egy szentély

Minden, amit érdemes tudni a jacuzziról

2017. május 22. - Vízforma

Kevés olyan termék van a világon, amely teljesen összeforrt a gyártó nevével és a márkanévből végül fajtanév, illetve köznévvé vált a termék. Ilyen volt a Gilette-ből a zsilett vagy a rotring, a mirelit, a dzsip vagy éppen a gugli. És ilyenné vált a Jacuzzi hidromasszázs kádjainak márkanevéből a jacuzzi is.

 
A gyár múltja 60 évre vezethető vissza, ami nem kis idő, de nálunk Magyarországon alig 2 évtizede ismert. A különleges ismertséget pedig bármilyen furcsa is a kereskedelmi televíziók “beköltözős műsorai” hozták el neki idehaza, amikor is a TV-szerkesztőknek az a meglátása támadt, hogy a legjobb, ha a szereplők számára a wellness-t és az egyik közösségi helyszínt jacuzzi medencékre építik.
Való igaz, hogy ezek a medencék több személyesek, tehát eleve egy másfajta kikapcsolódást, a társas fürdőzést teszik lehetővé, amikor az embereknek több ideje marad beszélgetni és közben regenerálódni.
 
A Jacuzzi testvérek már a 30-as évek forradalmian új szivattyúkat alkották nyertek számos díjat velük, igaz ekkor még inkább a gyümölcsszivattyúikról voltak híresek.
A fejlesztések akkor indultak meg a “humánabb” irányba, amikor Candido Jacuzzi kisgyermekének Ken-nek a az izomfájdalaminak a csillapítására apja kifejlesztette a J-300 hidromasszázs szivattyút. Innen pedig tényleg útjára indult az a forradalom, amely végül is oda vezetett, hogy mára a hidromasszázs kádakat összefoglaló néven jacuzzi kádaknak hívjuk.
 
A hordozható hidroterápiás szivattyú, amelyet a normál fürdőben is lehetett használni, megváltoztatta az emberek viszonyát a regenerációs, pihentető és wellness fürdőzéssel kapcsolatban.
A J-300-as legendás modell már nagyon korán legendás háztartási névvé vált, ami a Queen for a Day televíziós show-nak volt köszönhető (milyen érdekes, hogy nálunk is így indult hódító útjára) és olyan híres emberekkel reklámozták, mint Elvis, Marilyn Monroe és George Burns, akik használták otthonukban a Jacuzzi termékeket. Hamar elterjedt tehát, hogy az otthoni hidroterápia bárki számára elérhető.
A Jacuzzi márka ma már számos más termékben is elérhető, de a leghíresebbek továbbra is a kül- és beltéri hidromasszázs ás forró vizes kádjaik, amelyek méltán piacvezető termékek.
 
A hidroterápia azaz a vízzel való kezelés egy összetett fogalom és magában foglalja az egyszerű borogatások, pakolások, a súlyfürdő, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti gyógytorna alkalmazását. 
 
A vízbe merült testre ható igen jelentős felhajtó erő miatt sokkal könnyebb és kevésbé fájdalmas a kötött ízületeket átmozgatni. A víz alatti vízsugármasszázs a bőrfelszín masszírozása mellett a víz fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönhetően is kifejti jótékony hatását. Mozgásszervi betegségekben, kimerültségi állapotokban, sérülések utáni utókezelésnél és a sportolók esetében az izmok lazítására kiterjedten alkalmazott módszer.
Korunk "hidromasszázsa", a jacuzzi (légbuborékfürdő) javítja a vérkeringést, frissítő, élénkítő hatása van. A víz és levegő keveréke a test teljes hosszában hat, ennek köszönhetően a testet érintőlegesen masszírozza, így segíti elő a periférikus keringés fokozását.
A jacuzzi tehát egy kiváló vízterápiás rendszer és érdemes alaposan körbe járni a telepítése előtt a legfontosabb tulajdonságait és ismérveit.
 
Fúvóka
Készülhet műanyagból és acélból, fontos a számuk, de legalább annyira a funkciójuk. Szabályozható a beáramló levegő vagy víz iránya és ereje is. Pezsgő fürdő, masszázs vagy akupresszúra, ez is a különféle fúvókákkal állítható be.
 
Ülőhely
Általában többféle ülőhely is van egy kádban: van olyan, amelyet sportolás után ajánlanak, és olyan is, amely a kényelmet szolgálja, de létezik kifejezetten a testmasszázsra kitalált is.
 
Szivattyú
Ez a lelke vagy még inkább szíve az egész rendszernek, természetesen a teljesítmény, fogyasztás és a tartósság ezzel együtt a garanciavállalás formája a leglényegesebbek. Ebben a Jacuzzi élen jár.
 
Vezérlés, szabályozás
Ebben ma már a csillagos ég a határ. Vannak még hagyományos kézzel szabályozható funkciók és vannak olyan kádak, amelyek már okos telefonról is beállíthatóak. Nem akarom senkinek a kedvét elvenni, mert nagyon megbízhatóak ma már ezek a szabályozások, de minél bonyolultabbat veszünk, annál több figyelmet igényelnek.
 
A kád és burkolatának anyaga
A hidromasszázskád készülhet üvegszál erősítéses akrilból, sőt lehet különleges antibakteriális bevonata is.
Kültéri jacuzzinál a burkolat esetében megoszlanak a vélemények, van, aki a kanadai vöröscédrusra, van, aki a WPC-esküszik. És kültérre van kőburkolatú is. Ez természetesen ízlés kérdése.
Fertőtlenítés, tisztítás
Ez az egyik legfontosabb kérdés, hiszen többen is használják egyszerre a hidromasszázskádat. A víz mechanikus tisztítását szűrőkkel végzik, vannak olyan berendezések, ahol a befolyó víz mellett vannak a szűrők, ebben az esetben a szennyeződések a tisztának szánt vízben vannak. A jobb megoldás, amikor oldalszűrőt használnak, és visszacsapó szelepen át folyik a víz, így az tisztán jut vissza a medencébe, de van már UV szűrős és víz alatti porszívós rendszer is.
 
Szigetelés
Nagyon sok megoldás van, köztük olyanok, amelyek még a gépek hőjét is hasznosítják. Egy a lényeg kültérre csak megfelelő szigeteléssel szabad telepíteni a medencét.
 
Fedés
Beltéren azért kell fedni a masszázskádat, hogy ne párologjon el a víz, ezzel jelentősen növelve otthonunk páraterhelését, kültéren pedig az időjárás viszontagságaitól kell óvnunk a medencét. Itt a fedésnek egyrészt erősnek kell lennie, hogy elbírja a havat, másrészt a kihűlés, a fagy, az erős napsütés ellen is megfelelő védelmet kell nyújtson.
 
Különleges szolgáltatások
Természetesen a gyártók igyekeznek minden kényelmet és élményt adó eszközt, biztonságosan beépíteni a medencékbe, így szín- és aromaterápiával is fokozható a hidromasszaázs hatása, a csobogók, vízesések pedig lassan alapfelszerelésnek mondhatók.
Multimédiás és luxus kiegészítők is kaphatók több gyártónál.
Az Átrium Kft-nél akár bel-, akár kültérre tervezi a medence telepítését a legjobb megoldásokat tudjuk ajánlani több évtizedes tapasztalatunk alapján. Vezető márkánk a Jacuzzi, amelynek J-500-as sorozata a hidromasszázs kádak csúcsát jelenti.
Forrás: Átrium

A bejegyzés trackback címe:

https://waterform.blog.hu/api/trackback/id/tr912531861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása