Csempe, burkolat, kerámia, kalandok

A fürdőszobám egy szentély

A fürdőszobám egy szentély

Hasznos fürdőszoba építési tippek

Hogy tényleg olyan legyen a fürdőszobád, amilyennek szeretnéd

2017. július 05. - Vízforma
Kis vagy nagy fürdőszoba esetén is használható tippeket szeretnénk adni azoknak, akik most néznek szembe ezzel a kihívással.
Szándékosan nem problémát írunk, mert gondos tervezéssel ez nem lehet probléma.
 
 
Burkolási tippek
 
Óriási a választékban kínálunk a vezető európai gyártóktól kerámia-, kő- vagy akár faburkolatot is és ezeken belül is óriási a választék az anyagok textúrájára nézve, de a fürdőszobában mindig kényes és kiemelten kezelendő a csúszásveszély és a könnyű takaríthatóság.
Amikor a lapok között válogatunk mindig érdeklődjünk ezekről is, mert nagyon kellemetlen ezekkel a tényekkel utólag szembesülni
 
A burkolatokkal ne spróroljunk a kád alatt, mert egy szerencsétlen szifon meghibásodás sokkal nagyobb kárt tud okozni. Érdemes a burkolatokat befuttatni kenhető szigeteléssel és így a probléma felfedezésekor is még biztonságban lehetünk.
 
 
Amennyiben a kád nem szabadon álló és az is szép burkolást kap mindenképpen hagyjunk meg egy kiemelhető csempét. Ennek a szerelőnyílásnak a segítségével bármikor eltudjuk végezni a szükséges ellenőrzést és hibajavítást bontási munkák nélkül.
Arról se feledkezzünk meg, hogy ha a fürdőszoba mérete nem teszi lehetővé, külön zuhanyzó építését, akkor gondoskodjunk egy üvegparavánról, amit a kád peremére ültethetünk, ami a jelentősen csökkenti a kifröcskölődő víz okozta balesetveszélyt és a tisztántartásban is segít.
 
Burkolatválasztás
 
Burkolatválasztásnál tartsuk szem előtt a vizuális és optikai hatásokat.
Kis helyiségbe általában nem szerencsés túl nagy lapokat venni, sötét színűt és élénk mintásat sem, főleg, ha a fürdőszoba nem természetes fénnyel megvilágított. (Lehet azonban kivétel, gondoljunk csak a Kerlite extra nagy formátumú lapjaira. Ezekben a kérdésekben az Átrium tervezői mindig tudnak tanácsot adni, mert minden kis fürdőszoba más és más lehetőségeket tartogat.)
Nagyobb fürdőbe mehetnek a 60 × 60 cm-es, 60 × 120 cm-es esetleg még nagyobb lapok, az elegancia és az exkluzivitás érzése garantált.
 
 
Sok vita övezi, hogy a falakon mennyi legyen a burkolat. A mai trend inkább az, hogy legyen kevesebb és vízálló festékek és dekorvakolatok váltják ki a klasszikus, mennyezetig felfutó csempét.
Köztes megoldás, ha oda kerül hidegburkolat, ahol rendszeresen víz éri a falakat: a kád és a zuhanyzó esetében 210 cm a javasolt magasság, a mosdónál és a WC körül pedig 120-130 cm-es magasságig érdemes felvinni a burkolatot. A csempe fölött pedig jól mutat a festett falon elhelyezett kép, ami szobává varázsolhatja a helyiséget.
De vigyázzunk arra, hogy a túlzott "falburkolati spórolás" kellemetlen lehet, ha utólag látjuk be, hogy egységesebb, tartósabb és higiénikusabb lett volna rögtön a teljes burkolás mellett dönteni. (a Kerlite pl. eleve antibakteriális anyaggal van kezelve)
 
Ha fa járólapot szeretnénk, mindenképpen vízálló terméket keressünk (megint csak utalnék arra, hogy fontos a szakember bevonása), és a réseket rugalmas vízzáró csíkokkal kell kitölteni.
Nagyon sok fahatású kerámialapot tudunk ajánlani, és még az exkluzívak között is vannak kifejezetten pénztárca kímélő megoldásaink. Ezzel egyébként a padlófűtés kialakítását is támogatjuk, amire a következő pontunkban még kitérünk.
 
Egyéb praktikák
 
Mindenki szeret kilépni a kádból vagy zuhanykabinból a kellemesen meleg padlóra, ezért fürdőkben gyakori a padlófűtés. Az energia megtakarítás, illetve hatékonyabb felhasználás érdekében javasoljuk megoldásként, hogy a meleg vizet szállító vezetékeket m"tekerjük meg" az aljzatban, ez ugyanis temperálja a padlót.
A fűtésrendszerre pedig érdemes rákötni egy törülközőszárító radiátort (rengeteg kapható elegáns színekben és formákban), így a nedves törülközők a párás helyiségben sem maradnak nyirkosak.
 
 
A világítástervezésnél ne csak a mennyezeti fényforrásokra gondoljunk, hanem a mosdó feletti tükörvilágításra is. Lámpát rakhatunk a tükör fölé is, de a sminkelés miatt szerencsésebb, ha kétoldalt helyezünk el egyet-egyet.
Ha hosszabb időt szeretünk relaxálva a kádban tölteni, akkor érdemes az olvasáshoz, esetleg valamilyen médialejátszó használatához is tervezni az elektromos hálózatot és kialakítást.
Forrás: Átrium

A bejegyzés trackback címe:

https://waterform.blog.hu/api/trackback/id/tr2512642797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása